Renske over Renske

Hoe het zo kwam.

Toen ik in 2003 van iemand klei in handen kreeg en er al pratend spontaan een beeld ontstond, werd ik nieuwsgierig naar de wereld van klei. Vanaf dat moment ben ik cursussen gaan volgen. Tijdens een opleiding om kunstzinnige middelen toe te leren passen in loopbaanbegeleiding en coaching ontdekte ik, dat klei veel meer voor me betekende dan alleen een leuke hobby. Ik ging volledig op in het creëren. Dàt is wat ik wilde doen!

Er begon een zoektocht naar mijn manier van werken, die spontaan en niet bedacht moest zijn, net als in het begin. Die vond ik bij Hedy Abeling, kunstenares uit Groningen. Gevoelsmatig werken stond centraal en mijn beelden leken als vanzelf te ontstaan. Het begin van een eigen stijl werd al zichtbaar.

Inmiddels werk ik al vele jaren met veel plezier temidden van een vaste groep klei-enthousiastelingen.

Werkwijze

Ik werk inituïtief en wacht af wat voor vormen er tijdens het kneden van de klei tevoorschijn komen. Vergelijk het met wolkenluchten waar je allerlei figuren in kunt herkennen. Vaak zie ik dieren of fragmenten ervan, maar soms ook mensfiguren of abstracten. Als ik iets in de klei herken, dan werk ik dat verder uit.

Stukje bij beetje ontstaat een beeld met verschillende figuren en kanten, die voor de kijker misschien niets met elkaar te maken lijken te hebben. Ik merk tijdens het maken, dat ze wel degelijk bij elkaar horen en dat er vaak een verhaal achter schuilt. Dit verhaal kan mij ook pas duidelijk worden nadat het beeld af is. Het beeld werkt dan nog na, vandaar mijn naam “Beeldwerk”. Ik vind het daarnaast leuk als de kijker iets anders in mijn beelden ziet als ikzelf.

Ik hou van het pure van het materiaal klei. De verschillende structuren, de kleuren, de geur. Dat pure van het materiaal, maar ook het pure van mijn werk zijn redenen, waarom ik na het bakken de klei ‘de klei’ laat.

“Motherhood”

Uitstapjes

Zo nu en dan maak ik uitstapjes naar andere kunstvormen of technieken, zoals beeldhouwen in steen, bronsgieten, boetseren naar model in was en in klei, raku-stoken.

Anders kleien

Inmiddels geef ik af en toe cursussen en workshops “Anders kleien”. Ik hoop daarmee mijn enthousiasme voor die andere manier van werken op anderen over te brengen.    Meer hierover op de betreffende pagina.

Exposities

In 2015 en 2016 exposeerde ik in de Melkfabriek in Bunne, nam deel aan de Zomersalon van de Kunstkamer in Marum (2015, 2017 en 2018) en in het najaar van 2015 exposeerde ik samen met Joke Bodde (grafiek) aldaar. In 2022 deed ik mee met de Kunstroute Kunst(t)huis in Eelde-Paterswolde.

Ook sta ik af en toe op kunstmarkten, zoals: de Kunst Kado Markt op 2 en 3 december 2023 van 11-17u in het Huis Lemferdinge, Lemferdingerlaan 2 te Paterswolde.

Verder …

…woon en werk ik in het mooie, Drentse Eelde-Paterswolde.

Renske  –  “In de wolken” (ongebakken)